U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Spelpsychotherapie

Spelpsychotherapie is een vorm van behandeling met behulp van spel. Kinderen kunnen hun woede, verdriet, angst en machteloosheid vaak niet uiten in woorden. Nare gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisopname, het overlijden van een geliefd persoon, gepest worden of echtscheiding zijn dan moeilijk te verwerken. Met behulp van spel lukt het kinderen vaak wel om hun gevoelens uit te spelen. Spel is de taal van de kinderen; op deze wijze kan er gecommuniceerd worden. De speltherapeut verwoordt, spiegelt en daagt uit binnen het spel. Een nare ervaring kan zo verwerkt worden. In samenspel met de therapeut gaat het kind zichzelf begrijpen, ervaringen verwerken, en experimenteren met nieuw gedrag. Het doel is het kind voldoende veerkracht te geven zodat het zich verder kan ontwikkelen. Ouders leren meer vanuit het perspectief van het kind te kijken naar wat er voor het kind nodig is. 

Bij deze behandelingsvorm worden naast individuele afspraken met het kind ook afspraken met ouders gemaakt. De ondersteuning van ouders van de therapie van hun kind is belangrijk voor het slagen van de therapie. Soms worden ouders ook uitgenodigd om deel te nemen aan een of meerdere spelsessie(s) van hun kind.